Pomazánka tvarohová (2) s vajíčkem
Nemám-li po ránu chuť na šunku, nahradím bílkoviny z masa bílkovinami z vajíčka.
Tvarohová pomazánka - 2. recept
Ingredience:
1 polotučný tvaroh, 1 natrdo uvařené vejce, 1 bílá ředkev, kousek cibule, 1 stonek natě řapíkatého celeru, 2 lžičky plnotučné hořčice, pár větviček citrónového tymiánu, bylinková sůl
Vše se nadrobno nakrájí, ředkev nastrouhá, zamíchá do tvarohu a hořčice, osolí bylinkovou solí dle chuti.
Tvaroh: Kromě obsahu minerálních látek či vitaminů z něj tělo získává plnohodnotné bílkoviny. Kromě vápníku je také bohatý na fosfor, železo, zinek či hořčík, z vitaminů pak na A, E a vitaminy skupiny B.Pro redukční jídelníček se nejlépe hodí varianta odtučněná či polotučná, plnotučný tvaroh obsahuje energie a tuku poněkud více, ale například v porovnání s uzeninami je rozhodně pro jídelníček vhodnější variantou než tvrdý salám či párek. Díky svému složení patří tvaroh mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, a proto velmi dobře zasytí.
Vejce: v jednom vaječném žloutku je 250 mg cholesterolu (denní dávka je 300 mg) a také velké množství tuku. Na druhou stranu vejce obsahuje i lecitin, který umožňuje, že se z těla rychle vyloučí. Vejce jsou zároveň zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahují vitaminy B1, B2, A, D, E, K a minerální látky jako fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík a některé stopové prvky.
Ředkev bílá: prospívá játrům, pomáhá při zácpě, proti bolestem hlavy, zlepšuje funkci žlučníku a snižuje cholesterol. A navíc skvěle chutná
Cibule: umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém. Snižuje hladinu cholesterolu, zamezuje kornatění cév i vytváření sraženin a podporuje pružnost cévních stěn. Tím zároveň přispívá k udržení správného krevního tlaku. Napomáhá zdravému fungování hormonů a pomáhá bojovat proti mnoha typům nádorů. Není sice lékem proti rakovině sama o sobě, ale podporuje její léčbu a působí především jako prevence.
Řapíkatý celer: má nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek. Je zdrojem vitamínu C, dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné. Jeho specifickou chuť a vůni vytváří éterický olej. Celer řapíkatý posiluje činnost ledvin. Podporuje činnost pohlavních žláz. Je vhodný při artritidě, revmatismu a dně. Taktéž při nervových slabostech, neboť snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy. Zřejmě dokáže snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol.
Plnotučná hořčice: Je to dochucovadlo, podle toho bychom k ní také měli přistupovat. Hořčice obsahuje kromě tuku a sacharidů také bílkoviny, vlákninu, ale i vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, mangan, omega 3 mastné a omega 6 mastné kyseliny či vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a další. Z výživového hlediska určitě nijak mimořádně významná není a neměli bychom konzumaci hořčice přehánět. Pokud bojujete s nadváhou, nenechte se zmýlit názvem plnotučná. U hořčice neplatí, že plnotučná je kaloričtější než ostatní. Často je tomu právě naopak. Velká lžíce plnotučné hořčice, což je asi 20 gramů, má 80 kJ a v této porci je jeden gram tuku.
Citrónový tymián: je křížencem tymiánu obecného a mateřídoušky vejčité. Působí antisepticky, likviduje plísně i bakterie. Pomáhá proto při plicních nemocech, kašli, při zánětech, zejména v ústech a krku.